Uczniowie  szkoły w Leśnej Podlaskiej wzięli udział w III Regionalnym Konkursie Gastronomicznym “Regionalne podróże kulinarne 2019” w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.

Konkurs skierowany był do uczniów technikum kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, a jego tematem przewodnim  była kuchnia roślinna. Uczestnicy musieli wykorzystać w swoich potrawach: kapustę białą, kasze jaglaną, tofu, orzechy laskowe, natkę pietruszki, jabłko.

Konkurs miał na celu rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych oraz rozwijanie talentów kulinarnych.

Konkurs składał się z dwóch etapów. Etap pierwszy polegał na wykonaniu smoothie, deseru i przystawki na ciepło oraz przesłaniu receptury wraz ze zdjęciami potraw do organizatora konkursu. Spośród nadesłanych prac jury wyłoniło 10 najlepszych zespołów. Do etapu drugiego zostały zakwalifikowane dwa zespoły że szkoły w Leśnej Podlaskiej : Adrian Kozak i Jakub Stańczuk oraz Wiktoria Masalska i Emilia Waszczuk.

Zmagania finalistów odbyły się 4 czerwca w ZSZ nr 1 w Grodzisku mazowieckim. Uczniowie Emila Waszczuk i Jakub Stańczuk rozwiązali test wiedzy z zakresu: warzywa, owoce, zboża i alternatywne sposoby odżywiania się. Natomiast Adrian Kozak i Wiktoria Masalska przygotowali wg autorskich przepisów konkursowe potrawy.

Pomimo braku miejsc na podium jury oceniło bardzo wysoko walory smakowe i estetyczne potraw przygotowanych przez uczniów szkoły w Leśnej.