Pasja do gotowania uczennicy Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej zaowocowała sukcesem w konkursie gastronomicznym. Natalia Grabowska osiągnęła wyróżnienie w konkursie „Zero food waste– nie marnuję żywności”. Prace konkursowe miały przedstawiać kreatywne podejście do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która pozostała z poprzednich posiłków czy zakupów.

Realizując swoją pasję gotowania – Natalia Grabowska, uczennica klasy II Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych ZSCKR w Leśnej Podlaskiej, wzięła udział w konkursie „Zero food waste– nie marnuję żywności” zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Celem konkursu było zachęcenie do wdrożenia idei „Zero food waste”, dzięki której można ograniczyć marnowanie żywności do minimum. Konkurs zachęcał także do kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która pozostała z poprzednich posiłków czy zakupów.

Konkurs spotkał się z ogromnym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział 250 uczestników. Przepisy przysyłały zarówno koła gospodyń wiejskich, społeczności lokalne, osoby prywatne, a także uczniowie szkół gastronomicznych i branżowych. Zostało nagrodzonych 31 potraw w 4 kategoriach. Uczennica Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej otrzymała wyróżnienie w kategorii Słodko/Słono za Terrinę drobiowo-warzywną z sosem ciemnym na bazie wina czerwonego z chipsem marchewkowym, zielonym kawiorem i grzanką.W swojej potrawie uczennica wykorzystała mięso drobiowe z rosołu oraz włoszczyznę do przygotowania terriny, na bazie wywaru sporządziła sos, z obierek z marchewki przygotowała chipsy a czerstwą bułkę wykorzystała do przygotowania grzanki. Dopełnieniem aranżacji talerza był kawior przygotowany z soku z kiszonych ogórków.