Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego zaprasza do udziału
w konkursie „Kulinarne skarby Wielkanocy”. Zadanie polega na nadesłaniu opisu tradycji kulinarnych wraz z przepisem potrawy wielkanocnej związanej z kuchnią lubelską. Dla laureatów przewidziano nagrody w postaci 30 zestawów zawierających akcesoria kuchenne.

Celem konkursu „Kulinarne skarby Wielkanocy” jest promowanie wieloletnich tradycji kulinarnych związanych z okresem Wielkanocnym oraz zachęcenie lokalnej społeczności do przygotowywania potraw charakterystycznych dla tych świąt. Ważnym aspektem konkursu jest budowanie świadomości społeczności lokalnej dotyczącej produktu regionalnego, tradycyjnego oraz promocji polskiej wsi.

Konkurs ma charakter otwarty i jest przeznaczony dla osób pełnoletnich oraz osób niepełnoletnich za zgodą rodziców lub ich opiekunów zamieszkujących obszary wiejskie. Prace zawierające opisy kultywowania tradycji świąt mogą być zgłaszane indywidualnie lub zespołowo.

Co powinno znaleźć się w zgłoszeniu?

  1. Opis tradycji kulinarnych powinien być związany z regionem lubelskim oraz świętami Wielkanocy i może dotyczyć zwyczajów związanych
    z przygotowywaniem potraw, produktów oraz przetworów, a także wydarzeń związanych ze świętami.
  2. Opis powinien obligatoryjnie zawierać następujące elementy:
  • wyjaśnienie tradycji kulinarnych dotyczących danego produktu/potrawy/przetworu i ich związek ze świętami Wielkanocy,
  • listę składników (surowce potrzebne do wykonania specjału),
  • sposób przygotowania;

Obowiązkowym elementem zgłoszonej pracy konkursowej jest przynajmniej jeden z poniższych elementów:

  • film,
  • prezentacja multimedialna,
  • opis wraz z dokumentacją fotograficzną obejmującą aktualne lub archiwalne
  • czytelne zdjęcia.

Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest nadesłanie zgłoszenia zgodnie
z Regulaminem konkursu. Dla laureatów nagrodzonych prac konkursowych zostaną przyznane nagrody w postaci 30 zestawów zawierających akcesoria kuchenne o wartości 100 złotych.

Zgłoszenia do konkursu należy przesłać do 26 marca br. za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mailowy: konkursy@lubelskie.pl lub na adres pocztowy: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, ul. Grottgera 4, 20-029 Lublin, z dopiskiem: Konkurs „Kulinarne skarby Wielkanocy”.

Laureatów konkursu poznamy do 4 kwietnia br., ich lista zostanie zamieszczona na stronie internetowej www.lubelskie.pl oraz w mediach społecznościowych.