Sześćdziesięciu uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej uczestniczyło w dwutygodniowym stażu zawodowym w Grecji. Wyjazd był częścią programu Erasmus+, który pomaga zdobywać nowe kompetencje potrzebne do pracy w wyuczonym zawodzie.

Na staż w dniach 13-26 września wyjechali uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. Pierwsza grupa wzięła udział w praktykach w kuchni hotelowej, gdzie przygotowywała potrawy kuchni śródziemnomorskiej, serwowała drinki, nakrywała do stołu oraz obsługiwała gości. Druga grupa odwiedziła nowoczesną halę produkcyjną, w której zapoznała się z technologią tłoczenia oliwy. Uczniowie ocenili również stan techniczny urządzeń, przygotowali je do pracy oraz zapoznali się z dokumentacją i przepisami BHP. Ponadto odwiedzili plantację drzew owocowych, gdzie dokonywali potrzebnych zabiegów pielęgnacyjnych.

W czasie wolnym młodzież z Leśnej Podlaskiej nie tylko odpoczywała na plaży, ale także zwiedziła Stary Panteleimon i okoliczne miejscowości, popłynęła statkiem na wyspę Skiathos, przeszła wąwozem Anipeas prowadzącym na szczyt Olimpu oraz uczestniczyła w wycieczce na Meteory.