W pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu „Bitwa na drobiowe smaki” swoje kulinarne umiejętności zaprezentowały uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej.
W dniach 05- 06.02 w Studiu Kulinarnym „Kuchnia Brudzia” w Lublinie Natalia Kościuczyk i Wiktoria Masalska z klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wykonywały zadania konkursowe polegające na przygotowaniu przystawki i dania głównego w oparciu o mięso drobiowe. Młodzi kucharze mieli dwie godziny na wydanie czterech porcji każdego z dań. Atmosfera pracy była gorąca, a konkurencja duża.
Natalia i Wiktoria wspaniale wywiązały się ze swojego zadania i przygotowały mus z wątróbki z pieczoną gruszką i karmelizowanymi wiśniami oraz roladę z mielonego fileta z kurczaka z mini kluskami śląskimi, sosem z czerwonej porzeczki i sałatką ze świeżych ziół. Potrawy przygotowane i zaprezentowane przez uczennice okazały się tak dobre, że zapewniły im awans do drugiej części konkursu, czyli finału etapu regionalnego, w którym rywalizowało już tylko sześć szkolnych drużyn.
Łukasz Konik – przewodniczący jury – podzielił się swoim pomysłem na danie z kurczakiem w roli głównej. Jego inspiracja miała pomóc drużynom w zaaranżowaniu dania ze składników przygotowanych przez organizatora. Do obowiązkowych trzech składników: fileta z kurczaka, pieczarek i kalafiora uczestnicy mogli dobierać inne ze wspólnego stołu. Na wykonanie dań było 120 minut. Zgrany duet z Leśnej Podlaskiej wykazał się dużą kreatywnością i znajomością wielu technik kulinarnych. Dziewczyny bardzo dobrze wykorzystały udostępnione surowce, łączyły smaki i produkty w pyszne, efektowne danie na talerzu: croissanty z farszem mięsno-grzybowym, palony kalafior i sos na bazie czerwonego wina.
To była prawdziwa lekcja pracy pod presją czasu i wspaniała okazja do poznania swoich możliwości zawodowych. Uczennice wróciły do szkoły bogatsze w nowe doświadczenia, wiedzę i niezapomniane przeżycia.
Bądź pierwszym który zostawi komentarz.