W ubiegłym tygodniu miała miejsce trzecia już edycja kulinarnej rywalizacji „Jarskie Podlasie”. W konkursie brała udział młodzież z Ochotniczych Hufców Pracy z terenu województwa lubelskiego oraz przedstawiciele dwóch współpracujących z ECKiW OHP w Roskoszy szkół z Białorusi i Ukrainy.

Konkurs kulinarny  pod nazwą „Jarskie Podlasie” zorganizowany przez Europejskie Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy odbył się 28 marca na warsztatach praktycznej nauki zawodu. W konkursie wyłoniono trzech laureatów. Uczestnicy byli oceniani nie tylko za walory smakowe dania, ale również kreatywność i estetykę, stopień trudności, połączenie tradycji z nowoczesnością, a także wykorzystany proces technologiczny.

W kulinarnych zmaganiach I miejsce zajęła pochodząca z Ukrainy Olena Tkaczuk, za przygotowanie sakiewek naleśnikowych z grzybami i sosem z avocado

II miejsce za przygotowanie carpaccio z buraka czerwonego zajęła Amelia Tronowska– Hufiec Pracy w Łukowie.

III miejsce zajął Igor Samojlenko z Białorusi za przygotowanie sałatki z rukoli z jajkami przepiórczymi. Zorganizowany konkurs pozwolił młodzieży nawiązać nowe znajomości, wymienić się doświadczeniem oraz poszerzyć kulinarne horyzonty.